Sunday, October 26, 2008

Çeteleyerek Tanıklık

Türkiye git gide daha beter bir polis zulmünün ve adaletsizliğinin boyunduruğu altına giriyor. Öyleki nerdeyse artık halimiz önüm Polis, Arkam Asker, Sağım Tank, Solum Panzer; Saklanmayan Sobe! gibi.

Bu blog Turkiye’deki polis şiddetinin çetelesini çeşitli medya organlarından topladığı haberlere linkler vererek tutmak istiyor.
Bu insanlık dışı sürece bu yolla tanıklık etmek de bir tür demokratik karşı koyuş ve mucadele formu olduğuna inanıyor ve herkesin yardımını bekliyoruz. Bütün haberleri takip etmek mümkün olmadığı için eğer herkes duyduğu ve okuduğu haberleri linkleri ile birlikte bu postinge yorum diye birakirsa iyi bir liste oluşmuş olacaktır.

Link yaratmak icin kodu boyle yazabilirsiniz:

<A HREF="http://webAdresi">Kaynak</A>

12 comments:

Anonymous said...

Şırnak’taki olaylarda tutuklanan sekiz kişi için ‘sağlam raporu’ alan polis, dayağa hastane bahçesinde başladı. İddiaya göre iki tutuklu ağaca bağlanarak dövüldü. Kaynak; Radikal

Anonymous said...

Karakolda Ebu Garip’teki gibi işkence fotoğrafları çektiler’ Kaynak

Anonymous said...

Polislerin imla hatası bile aynı. Kaynak

Anonymous said...

Cihan'ı En Son Karakolda Görmüştüm, Kötü Dövmüşlerdi. Kaynak

Anonymous said...

Gebze Emniyet Müdürlüğünde 24 saat gözaltında tutulan ESP'li Serpil Arslan anlatıyor: "İnce aramayı reddedince kadın polis üzerime erkek polisi oturttu. 'Burada kaç kişiye tecavüz ettirdim. Sana da ettireceğim' dedi. Hakaret ve darpa maruz kaldım." Kaynak

Anonymous said...

Çeber'in Ölümünde Gizlilik Yetmedi, Şimdi de Yayın Yasağı. Kaynak

Anonymous said...

13 Yaşındaki Çocuk Örgüt Üyeliği Suçlamasıyla Tutuklandı. Bianet

Eleştirel Günlük said...

Polis Antalya'da "Dur İhtarı"yla Öldürdü. Bianet'ten

Eleştirel Günlük said...

Polis, Jandarma, Zabıta, Özel Güvenlikten 1,5 Yılda 171 Şiddet Olayı. Bianet'ten

Eleştirel Günlük said...

Bayramı izleyen kıza, kimliği olmadığı için ceza Milliyet'ten

Anonymous said...

İSTANBUL'UN ORTA YERİ POLİS DEVLETİ
Tutku Türkol, İstanbul Kadıköy Rıhtım"da elinde BirGün gazetesiyle evine doğru yürürken gözaltına alındı ve karakolda hem hakarete hem de tacize uğradı. Türkol, başına gelenleri şöyle anlattı:"Önceki akşam 19.30 - 20.00 sularında Kadıköy Rıhtım"da yürürken elimde BirGün gazetesiBizim gazete

E.A.Şeran said...

2006 yılında Terörle Mücadele Yasası (TMY), 2007 yılında da Polis Görev ve Salahiyetleri Yasası (PVSK) değiştirilmişti. Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Dokümantasyon Merkezinin verilerine göre 1 Mayıs 2007 ile 08 Ekim 2008 tarihleri arasında gerçekleşen 171 olay....*


- 01 Mayıs 2007 - İşçi Bayramında gazeteci Demet Bilge Ergün ve Bülent Ergün, polislerinin saldırısına uğradı. Bir kafeteryada oturan Masis Kürkçügile`e çevik kuvvet polisi tokat attı.
- 21 Mayıs 2007 - M.K. isimli kişi Tarlabaşı'nda bir polis aracına bindirilip dövüldü..
- 21 Mayıs 2007 - Tarlabaşı`nda E.A. dört polis tarafından hastanede dövüldü.
- 22 Mayıs 2007 - Taksici Engin Topal, gaspçılardan kaçıp sığındığı polisi, kendisine yardım etmedi diye 155'e şikâyet edince cop ve tekmelerle dövüldü. Ali Bakça isimli yurttaş, Topal’ın dövülmesine itiraz edince o da dayak yedi.
- 26 Mayıs 2007 - Ferhat Yalçınkaya, polis aracında, cop, silah dipçikleri ve kazma sapı ile dövülüp Yedikule'ye atıldı.
- 30 Mayıs 2007 - Taksim'deki evi basılan Resul Pekdoğan, polisten dayak yedi.
- 05 Haziran 2007 - Esmeray adlı kişi, Beyoğlu Emniyet Müdürlüğü önünde,”geçmek yasak” diye iki polisçe dövüldü.
- 06 Haziran 2007 - Şaban Bakır, İstiklal Caddesi`nde polis, bir kişiye biber gazı sıkarken arada kalınca kendisine de üç-dört kez sprey sıkılıp dövüldü.
- 08 Haziran 2007 - İşadamı Sezai Yakar, Taksim Polis Merkezi'nde dövüldü ve bunun sonucunda burnu kırıldı.
- 10 Haziran 2007 - Tarlabaşı'nda bir kadını döven iki kişiye müdahale eden Öznur Dağ da dayak yedi. Polislerin gözaltına almak istediği saldırganlar polis çıktı.
- 14 Haziran 2007 - Ümraniye'de gözaltına alınan Mustafa Kükçe, 15 Haziran'da Çakmak Karakolu'ndan yürüyemeyecek halde Ümraniye Adliyesi'ne çıkarıldı ve oradan da Ümraniye E Tipi Cezaevine gönderildi. Kükçe, kaldırıldığı hastanede öldü.
- 24 Temmuz 2007 - Tatvan’da fuar alanı personeli ile tartışan gençlere müdahale eden 30 civarında sivil ve resmi polisin gençleri bir inşaatın içine götürerek dövdüğü bildirildi. Polisin sert müdahalesinden dolayı A.D’ nin bir gözünü kaybetme riski olduğu anlaşıldı.
- 26 Temmuz 2007 - Özgür Hayat gazetesinin yazı işleri müdürü ile %52 Öfke dergisinin sorumlu yazı işleri müdürü Sinan Tekpetek Şişhane'de polis tarafından durduruldu. Şehrin merkezinden kaçırıldı, dövüldü ve araçtan atıldı. Polis, Tekpetek"in cüzdanına da el koydu.
- 29 Temmuz 2007 - Avukat Muammer Öz, Moda`da oturduğu sırada kimlik soran polislerce tartaklandı. Gözaltına alınan Öz`ün yüzüne göz yaşartıcı sprey sıkıldı, burnu kırıldı.
- 02 Ağustos 2007 - Antalya'nın Alanya ilçesinde seyir halindeki otomobilinde polisin 'Dur' ihtarına uymayan kadın sürücü, polisin ateş açması sonucu öldü.
- 10 Ağustos 2007 - Mehmet Nezir Çirik, Taksim Polis Merkezi`nde dövülüp Dolapdere`de yola atıldı. Çirik`in patlayan dalağı ameliyatla alındı.
- 20 Ağustos 2007- Nijeryalı Festus (Fastos) Okey, Beyoğlu Asayiş Şube Müdürlüğü'nce gözaltına alındı ve aynı gün polis merkezinde, polis silahından çıkan kurşunla öldü.
- 09 Eylül 2007 - İzmir'de Avukat Mustafa Rollas, gözaltındaki müvekkilleri ile görüşmek üzere gittiği Fuar Asayiş Ekipler Amirliği'nde kelepçelenerek tekme tokat dövüldü ve gözaltına alındı.
- 10 Eylül 2007 – İstanbul’da balık tutarken polisler tarafından giyimi eleştirilen Gülcan Köse, aynı polis memurları tarafından önce Küçükpazar Karakolu’na sonra da bir otoparka götürülerek elle taciz edildi. Şikayetçi olmak için gittiği Sirkeci Polis Merkezi’nde teşhis ettiği polis memuru tarafından tekmelendi ve saçı çekildi. Bir süre sonra kendisi hakkında “Hayasızca Hareketlerde Bulunmak” suçlamasıyla dava açıldı.
- 18 Eylül 2007 - Polonyalı Dariusz Witek, Yabancılar Şubesi misafirhanesinde intihar etti.
- 07 Ekim 2007 - Yürüyüş Dergisi’ni satmak için Yenibosna’daki Zafer Mahallesi’ne giden bir grup genç ile satışın yasal olmadığını iddia ederek dergi satışını engellemek isteyen polisler arasında yaşanan arbedede sonrasında 19 yaşındaki Ferhat Gerçek, resmi kıyafetli bir polis tarafından sırtından vuruldu. Olaydan sonra Ferhat Gerçek’in boynundan aşağısı felç oldu.
- 14 Ekim 2007 - Sertan Çelik, Taksim’de müziğin sesini kısmadığı gerekçesiyle trafik polisince darp edildi.
- 24 Ekim 2007 - İzmir’de polis, peşine düştüğü zanlıyı bıçak çektiği iddiasıyla öldürdü. Olayın ardından polise tepki gösteren mahalle halkına da çevik kuvvet saldırdı.
- Kasım 2007 - Siirt'te gözaltına alınan ve evlerinde 2 gün karakol kurulan Abdurrahim Aslan'a gözaltında tutulduğu Siirt Emniyet Müdürlüğü'nde işkence yapıldı. Testisleri sıkılarak işkence yapılan Aslan, ayrıca testislerine ve penisine ip bağlanıp oda içerisinde dolaştırılarak, ifade vermeye zorlandı. İşkenceyi belgeleyen Adli Tıp Kurumu, "Bilaterol teslislerde şişlik, skrotumda kızarıklık mevcut" şeklinde rapor düzenledi.
- 17 Kasım 2007 - Muzaffer Ateş'e Taksim'de yürüdüğü sırada kimlik soran polise "Siz kimsiniz" diye sorunca polis tarafından kendisine yumruk atıldı. Ateş, şikâyet için gittiği Beyoğlu İlçe Emniyet Müdürlüğü'nde de "Kimi kime şikâyet ediyorsun" denilerek benzer muameleye maruz kaldığını söyledi.
- 21 Kasım 2007 - Avcılar`da bir parkta oturan 26 yaşındaki Feyzullah Ete, bira içtiği için bir polis tarafından dövüldü. Sivil bir polisin göğsüne attığı tekme sonucu öldü.
- 24 Kasım 2007 - İzmir'de, 'dur' ihtarına uymadıkları iddiasıyla jipe polis ekipleri ateş açtı. İki arkadaşıyla birlikte jiple polisin 'dur' ihtarına uymayıp kaçtıkları iddia edilen gençlerden araç sürücüsü olan Baran Tursun (20), kafasından aldığı kurşun yarası sonucu kaldırıldığı hastanede öldü.
- 24 Kasım 2007 - Posta Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Mehmet Coşkundeniz, kız arkadaşı Derya Özel'in kullandığı araçla kendilerini durduran trafik polisi tarafından yere yatırılıp kelepçelendi ve dövüldü. Hakkında polise mukavemetten işlem yapıldı.
- 15 Aralık 2007 - Ankara Çankaya Merkez Polis Karakolu’nda adeta meydan dayağı yiyen Avukat Haluk Kutlu, darp raporu aldı.
- 05 Ocak 2008 - Adapazarı Hasırcılar Mahallesi'nde bir tesisatçıya hırsız girdiği ihbarı üzerine olay yerine polis ekibi sevk edildi. Polis memurları M.E. ve H.Ö., koşarak uzaklaşan şüpheliye “Teslim ol” uyarısının ardından ateş açtı. Açılan ateş sonucu İ.T. adlı kişi ağır yaralandı. Polis memuru H.Ö. ise çıkarıldığı mahkemece tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
- 08 Ocak 2008 - İzmir Bornova'da Hasan Köse (36), sivil polis memurlarının kimliklerini göstermek istememeleri üzerine polis memurlarıyla tartışma yaşadı. Olayın büyümesi üzerine polis memuru C.U. havaya ateş açtı ve Köse, polis memurunun tabancasından çıkan kurşunla yaralanarak hastaneye kaldırıldı.
- 09 Ocak 2008 - Ankara'nın Kızılcahamam ilçesinde "dur" ihtarına uymayan otomobilden açılan ateşle 1 polis öldü, 1 polis de ağır yaralandı.
- 11 Ocak 2008 - İstanbul Halkevi Başkanı Avukat Oya Ersoy, Sosyal Güvenlik ve Genel Sağlık Sigortası yasa tasarısı konulu bildiri dağıtan “Herkese Sağlık, Güvenli Gelecek Platformu” üyelerini engellemek isteyen polisin, 3 kişinin kafasına silah dayadığını ve havaya ateş açtığını belirtti.
- 16 Ocak 2008 – İstanbul Merter’de yaptığı kaza sonrası çağırdığı trafik polislerince dövülen avukat Timur Biber, savcılığa şikayette bulundu. Elmacık kemiği ile parmağı kırılan, dudağı patlayan avukat, 7 gün iş göremez raporu aldı.
- 16 Ocak 2008 - Nejat Değirmenci, 16 Ocak gecesi İstanbul Taksim'de yolda yürürken polislerin saldırısına uğradığını ileri sürdü.
- 17 Ocak 2008 - Murat Kurtaran (40), Adana'da kar maskesiyle geldiği bankada, güvenlik görevlisini etkisiz hale getirip soygun yaptı. Kırmızı ışıkta bekleyen bir kadın sürücüyü tehdit ederek aracına binen Kurtaran, polisin açtığı ateşle vurularak öldürüldü.
- 19 Ocak 2008 - Hrant Dink anmasının ardından çıkan olaylarda gruptakilerin anlatımına göre grubun üzerine hedef gözeterek ateş açtı, Kemalettin Rıdvan Yalın'ı ayağından yaraladı, 14 kişiyi gözaltına aldı. Gözaltına alınanlar ekip aracında, hastanede ve karakolda darp edildi. Olay üzerine Taksim Polis Merkezi’ne giden avukatlara burada şiddet uygulandı, Can Atalay isimli bir avukat fiilen gözaltına alındı. İstanbul Barosu Avukat Hakları Merkezi’nden görevli olarak gelen Av. Ömer Kavilli’nin üzeri, yasadışı olmasına rağmen zorla arandı.
- 19 Ocak 2008 - İstanbul’un Kartal ilçesinde 19 Ocak’ta devriye gezen polis memurları ile H.D. ve arkadaşları arasında çıkan tartışmanın büyümesi sonucu bir polis memuru H.D.’yi, midesinden vurdu. Polis memuru ise H.D.’yi “dur” ihtarına uymadığı için vurduğunu iddia etti.
- 21 Ocak 2008 - Adana’da polis ekipleri “uyuşturucu satmak” suçlamasıyla gözaltına aldığı sekiz kişiyi, Çakmak Caddesi’nde, kelepçeli halde yerde yatırarak iki saat bekletti. Yapılan sorgulamanın ardından gözaltına alınarak teşhir edilen 8 kişiden 2’si tutuklanırken 6’sı serbest bırakıldı.
- 24 Ocak 2008 – Hırant Dink anması sonrasında çıkan olaylar sırasında polis ateşiyle ayağından yaralanan Kemalettin Rıdvan Yalın; üzerinden "Birgün ve Hrant Dink fotoğrafı" çıktığı gerekçesiyle tutanaklara 15. şüpheli olarak geçmiş, aynı gün gözaltına alınan 14 kişinin 20 Ocak'ta serbest bırakılmalarına rağmen Yalın, kaldırıldığı Taksim İlkyardım Hastanesi'nde tedavisine başında iki polisle gözaltında tutularak devam edilmişti. Gözaltında olduğu gerekçesiyle ziyaretçileriyle beş gün boyunca görüştürülmeyen ve hakkında düzenlenen yazılı evrakları müdafiine gösterilmeyen Yalın, 24.01.2008 günü saat 17:00’de başında bekleyen polislerin hastaneden ayrılmasıyla serbest kaldı.
- 26 Ocak 2008 - Yalova’da bir polis memuru ile mimar arasında park etme yüzünden çıkan tartışmada polis memuru G.E.’nin mimar Hüseyin Turgut’a ateş etmesi sonucu Hüseyin Turgut kaldırıldığı hastanede kurtarılamayarak yaşamını yitirdi.
- 04 Şubat 2008 - İstanbul Kozyatağı halinin yanında buluşan DTP'lilerin uğurlamasını izlemeye giden Atılım Gaztesi Kartal muhabiri Mustafa Kapar, polis memurlarının fiziki saldırısına uğradığı.
- 12 Şubat 2008 - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün de katıldığı Kahramanmaraş’ın kurtuluş günü törenleri sırasında elindeki tencereyi havaya kaldırarak Abdullah Gül’e “açım” diye bağıran A.C., korumalar ve güvenlik güçleri tarafından darp edilerek tören alanından uzaklaştırıldı.
- 14 Şubat 2008 - Ardahan’da Sertaç Tuzaktepe, Batuhan Şero ve Birtaş Tuzaktepe suç duyurusunda bulunmak için gittikleri Ardahan Cumhuriyet Başsavcılığı’nda, 15 Şubat’ta savcılığa verdikleri ifadelerinde polis memurlarının kendilerini bir kafeden alarak, önce Ardahan İl Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı Asayiş Müdürlüğü’nde, ardından kent dışında bir arazide döverek işkence yaptıklarını savundu.
- 15 Şubat 2008 - Şırnak’ın Cizre ilçesi’nde Abdullah Öcalan'ın Türkiye'ye getirilmesinin (15 Şubat 1999) yıldönümü nedeniyle yapılan protesto gösterileri sırasında polis panzerinin ezdiği 16 yaşındaki Yahya Menekşe adlı genç öldü. Yahya Menekşe’nin ölümünü protesto etmek isteyen gruba polisin ateş açması sonucu 2 kişi yaralandı.
- 15 Şubat 2008 - Hacettepe Üniversitesi öğrencisi O.Ç.(17), 15 Şubat’ta cuma namazı için gittiği Kayaş Eski Camii'nde vaazda arkadaşına “ne kadar harç parası yatırdın” diye sorunca bir polis memuru ile aralarında tartışma çıktı. O.Ç., “Biz, 'güzelce uyarsana, niye bağırıyorsun' deyince, 'kes lan' diye elinin tersiyle bana tokat attı. İtiraz edince bir daha vurdu. Araya giren vatandaşlar beni kurtardı” dedi. Polis memurunun, “namazdan sonra dışarıda bekle” dediğini, kendisinin de beklediğini anlatan O.Ç., “Yere yatırıp vurarak gelen ekip arabasına bindirdiler ve karakola götürdüler. Adının H.O. olduğunu öğrendiğim polis, ağır küfürler etti. Bacaklarıma ve belime vurdular. Başka bir polis gelerek beni kurtardı” diye konuştu. Karakol Amiri Komiser Hüseyin Çam ise olayı doğrularken “TCK'ye göre polis zor kullanma yetkisine sahiptir. O.Ç. ile polis memuru arasındaki durum rutin bir olaydır” dedi.
- 17 Şubat 2008 - Malatya’da 17 Şubat sabah saatlerinde Malatya Haklar ve Özgürlükler Cephesi (HÖC) üyesi Adem Yıldız ve Erhan Yavuz “Ortak Düşman Amerika’dır” kampanyasının pankartını astıkları gerekçesiyle polis memurları tarafından dövülerek zorla gözaltına alındı. Gözaltında on saat elleri arkadan kelepçeli bir şekilde kaldıklarını belirten Yıldız ve Yavuz, kaba dayağa maruz kaldıklarını söyleyerek özellikle başlarına vurularak yaralanmalarına neden olunduğunu belirttiler.
- 17 Şubat 2008 - Batman’da 17 Şubat’ta Batman Petrolspor ve Malatya Belediyespor arasında oynanan maçta, dökülen bozuk paraları almaya çalışan çocuklar, polis memurları tarafından kolları ve kulakları bükülürken ve kafalarına vurulurken, maçı izleyenler tarafından cep telefonu ile görüntülendi.
- 27 Şubat 2008 - İstanbul Tuzla Tersanelerinde son 8 ayda 18 işçinin hayatını kaybetmesi üzerine 27 Şubat’ta tersanelerde çalışan Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Liman, Tersane, Gemi, Yapım-Onarım İşçileri Sendikası (Limter-İş) Genel Başkanı Cem Dinç'in de aralarında bulunduğu, çeşitli sendika ve sivil toplum örgütlerinin de desteklediği yaklaşık 4000 kişilik grup iş kazalarını protesto etti. Polis ekipleri gruba müdahale ederek, 120 eylemciyi gözaltına aldı. DİSK'in çadır, uyku tulumu ve grev malzemeleri taşıyan kamyonuna polis ekipleri el koydu, kamyon şoförünü gözaltına aldı.
- 28 Şubat 2008 - İstanbul Maltepe’de Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında evleri yıkılmak istenen Başıbüyük Mahallesi sakinlerinin eylemine polis ekiplerinin biber gazlı müdahalesi sonucu çıkan arbedede balkonda oturan Erdal Bakırcı (18) adlı kişi başına isabet eden sert bir cisimle ağır yaralandı. Bakırcı’nın ailesi çocuklarını silah mermisinin yaraladığını savunurken yetkililer cismin mermi olmadığını iddia etti.
- 28 Şubat 2008 - İzmir Buca’da polis memurlarının kimlik sorduğu Sosyalist Demokrasi Partisi (SDP) üyesi Musa Piroğlu, Doğukan Öci, Mesut Atıcı ve Ufuk Duran adlı 4 kişi, polis memurlarına “neden kimlik soruyorsunuz” diye soru sorunca, yüzlerine biber gazı sıkılarak gözaltına alındı.
- 02 Mart 2008 - İstanbul Ümraniye'de, çeşitli suçlardan sabıkası olduğu öğrenilen Ali A., Necla I. adlı 2 kişinin içinde bulundukları otomobil polis ekiplerinin trafik denetimi sırasında durdurulmak istenince Ali A. ve Necla I.’nin kaçması üzerine polis memurlarının ateş açması sonucu Ali A. yaralanarak Haydarpaşa Numune Hastanesi’ne kaldırıldı.
- 02 Mart 2008 - Adana'da TEKEL Sigara Fabrikası'nın özelleştirilmesini protesto için yürüyen işçi sendikaları üyeleri D-400 Karayolu'nda trafiğin akışını engelleyince polis cop ve biber gazıyla eyleme müdahale etti.
- 02 Mart 2008 - İstanbul Bakırköy sahilinde seyyar satıcılara yönelik uygulama yapan İstanbul Büyükşehir Belediyesi zabıta ekipleri ile seyyar satıcılar arasında çıkan arbede de seyyar satıcılara zabıta ekiplerinin coplu müdahalesinden kaçan ve yüzme bilmeyen bir satıcı kendisini denize attı.
- 05 Mart 2008 - Van'ın Erciş İlçesi'nde “8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü” dolayısıyla gerçekleştirilen şölene, güvenlik güçlerinin müdahalesi sonucu çıkan olaylarda 7'si polis memuru, 18 kişi yaralandı. Şölen sonrasında 107 kişi gözaltına alındı. Çıkan olaylarda ağır yaralanan Mehmet Deniz (51) adlı kişi yaşamını yitirdi. Deniz’in gözaltına alınıp polis otobüsüne bindirildikten polislerce dövüldüğü söylendi.
- 06 Mart 2008 - Kocaeli Gebze’de akraba iki aile arasında çıkan kavgaya polis ekiplerinin müdahale etmesi sonucu 6 kişi gözaltına alındı. Polis ekiplerinin evlerine biber gazı sıkarak zorla girdiğini söyleyen 6 kişi -Tahir, Bilen, Ercan, Zahir ve Bülent Günel ile Abdulkadir Arar- polis memurlarının coplarla fizikî saldırıda bulunduğunu savundu. Mağdurlar polis memurlarının cam kırıklarıyla mağdurlardan birinin bileklerini kestiğini de ileri sürdü. Mağdurlar önce Gebze Darıca ormanlık alanında ardından Darıca Karakolu’na işkence ve kötü muameleye maruz kaldıklarını ifade etti.
- 08 Mart 2008 - İstanbul Fatih’teki evinden yola çıkan avukat Veysi Babat, yolda yürürken sivil polis memurlarınca durdurulduğunu söyledi. Polis memurlarının kendisinden kimlik sorduğunu ve Babat’ın avukat olduğunu söylemesi üzerine üzerini aradıklarını söyledi. Babat “avukatım, sizlere kimliğimi gösterdim, üstümü arama yetkiniz yoktur” deyince polis memurlarının, kendisini döverek Şehit Tevfik Fikret Erciyes Karakolu’na götürdüklerini söyledi.
- 08 Mart 2008 - Bursa Uludağ Üniversitesi'nde 8 Mart’ta karşıt görüşlü öğrenciler arasında başlayan tartışmaların ardından 10 Mart’ta aşırı sağcı grubun sol görüşlü öğrencilere demir çubuklarla saldırması ve 6 arkadaşlarının yaralanmasını protesto eden öğrencilere jandarma ekipleri müdahalesinde 45 öğrenci gözaltına alındı. Öğrenciler jandarma ekiplerinin protesto gösterilerine biber gazı ve coplarla müdahale ederken sert davranması sonucu 7 öğrencinin ve 3 er ile 2 subayın daha yaralandığını belirttiler.
- 11 Mart 2008 - Gaziantep Üniversitesi öğrencisi Güney Koç, 11 Mart’ta evine dönerken sivil polis ekiplerinin işkencesine maruz kalarak; yüzüne aldığı darbedenden dolayı hastaneden rapor aldığını söyledi. Sivil polis memurlarının kendisini zorla Altınçim Parkı’na götürdüğü anlatan Gaziantep Gençlik Derneği Girişimi üyelerinden Güney Koç, “kimlik kontrolü yapılırken bu kez üstümü de aramak istediler. Bir soruşturma ve izinleri olmadan böyle bir şey yapamayacaklarını keyfi davrandıklarını üzerimi aratmayacağımı söyledim. Bunun üzerine polisler ‘sana şimdi bir izin çıkarırız, görürsün bak üst araması nasıl oluyormuş’ dediler” dedi.
- Mart 2008 - İran vatandaşı Muhammed Hüseyin, İstanbul Zeytinburnu’nda kuyumcudan çıktığı sırada polis memurlarının kendisine fizikî saldırıda bulunarak kendisini yaraladığını; sonra bindirildiği polis aracından Zeytinburnu Tepe Durağı’nda atıldığını söyledi. Hüseyin, pasaportunu yırtttıkları ve parasını aldıklarını öne sürdüğü polis memurlarından 11 Mart’ta şikayetçi oldu. Olay Mobil Elektronik Sistem Entegrasyonu (MOBESE) kamera kayıtlarına da yansıdığı için Muhammed Hüseyin’in şikayeti üzerine iki polis memuru Zeytinburnu Emniyet Müdürlüğü’nde sorguya alındı.
- 13 Mart 2008 - Ankara Çankaya Belediyesi’ne bağlı zabıta memurları ve özel güvenlik görevlilerinin, 13 Mart gecesi Erdal Temel, Salih Bayhan ve Ebubekir Bayhan adlı atık kâğıt toplayıcılarına Kızılay’da fizikî saldırıda bulunarak 3 atık kâğıt toplayıcısını ölümle tehdit ettikleri ileri sürüldü. Daha sonra zabıta aracına alınan 3 kişiye araçta da dayak, işkence ve ölüm tehditlerinin devam ettiği söylendi.
- 14 Mart 2008 - Antalya’da dilencilik yapan Ahmet Ö. adlı engelli bir kişi, iki zabıta memurunun uyarısının ardından fizikî saldırısına maruz kaldı. Çevredekilerin engellemelerine rağmen Ö.’yü dövmeye devam eden zabıta memurları, daha sonra Ö.’yü zabıta karakoluna götürdüler.
- 16 Mart 2008 - Eşine ilâç almak için 16 Mart gecesi dışarı çıkan Ercan Dalkılıç (29) adlı kişi, İstanbul Tarlabaşı, Kalyoncu Kutluk Caddesi’nde seyyar satıcılardan “vergisi ödenmeyen midyeleri” yediği gerekçesiyle 4 sivil polis memuru tarafından dövüldüğünü savundu.
- 19 Mart 2008 - Hakkâri Yüksekova’da, Emniyet Müdürlüğü Trafik Şubesi’ne ait araç ile S.K. adlı kişiye ait otomobilin geçişleri sırasında birbirlerine sürtünmesi üzerine polis memuru, aracından inerek S.K.’yi dövdü.
- 20 Mart 2008 - Şırnak’ın Cizre ve Silopi İlçelerinde 20 Mart’ta yapılan Newroz kutlamalarında Ş.Ö. ve M.C. adlı 2 korucunun açtığı ateş sonucu Nedim Ertan, Reşit Kolanç, Nurettin Kolanç, Feyruz Kolanç ve Şerif Turan adlı 5 kişi, atılan gaz bombasının kapsülünün kafasına isabet etmesi sonucu ise Recep Aşan adlı 1 kişi yaralandı. (Gündem, 21 Mart). 20 Mart’ta İzmir’in Narlıdere İlçesi’nde düzenlenen Newroz kutlamalarına polis ekiplerinin müdahalesi sonucunda 4 kişi yaralandı.
- 20 Mart 2008 - Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nde Yurtsever Cephe üyesi bir grup öğrencinin, Irak’ın işgalinin 5. yılı nedeniyle yaptıkları basın açıklamasına özel güvenlik görevlileri ve jandarma ekipleri, üniversite yönetiminin izin vermesi üzerine müdahale etti. Özel güvenlik görevlileri yere yatırdıkları öğrencileri dövdü. Olaylara müdahale eden jandarma ekipleri de öğrencilere cop ve tüfek dipçikleri fizikî saldırıda bulundu. Çıkan olayların ardından jandarma ekipleri 16 öğrenciyi gözaltına aldı.
- 21 Mart 2008 - Deniz Özdemir adlı kişi, 21 Mart’ta resmî işlem yapmak için gittiği İstanbul Gaziosmanpaşa Belediye’sinde özel güvenlik görevlilerinin kendisini darp ettiklerini ve yaka paça dışarı attıklarını söyledi. Özdemir, olay günü X-Ray cihazından geçerek binaya girdiğini, sonrasında ise özel güvenlik görevlilerinin hiçbir şey söylemeden üstüne atladığını ve zorla binadan çıkarıldığını savundu. Yerde sürüklendiğini belirten Özdemir, müdür odasına götürüldüğünü, fiziksel saldırıya ve hakaretlere maruz kaldığını belirtti. Sol kaşına iki dikiş atıldığını söyleyen Özdemir, şikâyetçi olmak için gittiği Gaziosmanpaşa Karakolu’nda ise “olayı unutmasının” telkin edildiğini ifade etti.
- 21 Mart 2008 - Şanlıurfa Viranşehir’deki Newroz kutlamaları sonrasında çıkan olaylarda 11 kişi yaralanırken 123 kişi de gözaltına alındı.
- 22 Mart 2008 - Adana’daki Newroz kutlamasına emniyet güçlerinin plastik mermilerle müdahalesi sonucu 8 çocuk yaralandı.
- 22 Mart 2008 - Van’daki Newroz kutlamalarına müdahale eden güvenlik güçlerinin açtığı ateş sonucu göğsünden yaralanan Zeki Erik adlı kişinin kaldırıldığı 100. Yıl Üniversitesi Araştırma Hastanesi’nde öldü. Müdahale sonrasında Erik’in haricinde 10’u ağır 53 kişi yaralandı, 130 kişi de gözaltına alındı.
- 23 Mart 2008 - Hakkâri Yüksekova’da Newroz kutlaması yapmak isteyenlere emniyet güçlerinin müdahale etmesi sonucu İkbal Yaşar adlı kişi öldü, 2’si ağır 25 kişi yaralandı, 21 kişi gözaltına alındı.
- 25 Mart 2008 - DTP Antalya İl Örgütü üyesi İhsan Y.’nin kızı E.Y. (16), polis memuru olduğunu söyleyen 2 kişi tarafından 25 Mart’ta zorla bir otomobile bindirilip kaçırıldığını ve işkence gördüğünü söyledi.
- 1 Nisan 2008 - 15 Haklar ve Özgürlükler Cephesi (HÖC) üyesi, İstanbul’un Maltepe İlçesi Başıbüyük Mahallesi’nde kentsel dönüşüm kararıyla evleri yıkılmak istenen ziyaret etti. Polis ekiplerinin HÖC'lü gruba biber gazı ve copla müdahale etmesinin ardından gözaltına alınan HÖC üyesi Yusuf Altındağ, 2 Nisan’da serbest bırakıldı.
- 8 Nisan 2008 - Van’da gazete dağıtımı yaptığı sırada gözaltına alınan Azadiya Welat ve Yedinci Gündem gazetesi dağıtımcısı Mehdi Kurt (11), sivil polis memurları tarafından gözaltına alınarak götürüldüğü karakolda iki buçuk saat boyunca, 7 polis memurundan işkence gördüğünü ve zorla bayrak öptürülmeye çalışıldığını söyledi.
- 9 Nisan 2008 - Halim Kaya adlı kişi, çalışmak için gittiği Elazığ’da, 9 Nisan’da kendilerini sivil polis memuru olarak tanıtan 5 kişinin fizikî şiddetine maruz kaldığını söyledi.
- 12 Nisan 2008 - İstanbul’un Pendik Belediyesi’nde çalışan 3 sivil zabıta memuru, 12 Nisan’da seyyar satış yaptığı için yakaladıkları baloncu Yusuf Şirin’i (53) zorla arabaya bindirip götürdükleri belediyeye ait Park ve Bahçeler Müdürlüğü deposunda, Şirin’in ellerini ve kollarını bağlayarak öldüresiye dövdü. 40 gündür Kartal Devlet Hastanesi’nin üroloji bölümünde yatan Şirin, yediği dayak sonucunda bir böbreğini kaybetti ve “bir daha iş göremez raporu” aldı.
- 15 Nisan 2008 - İstanbul Boğaziçi Köprüsü’nde, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası (SSGSS) Kanunu’nda değişiklik öngören tasarıyı protesto etmek isteyen Halkevleri üyesi gruba polis ekipleri müdahale etti. Polis memurlarının göstericileri darp ettiği ve biber gazı kullandığı müdahale sonrasında 33 kişi gözaltına alındı.
- 21 Nisan 2008 - Eskişehir’de Hakan Gül, Serkan Gül, Ümit Karaca, Alper Karaca adlı 4 kişi, İsmet İnönü Caddesi’nde yürürken polis ekipleriyle “gürültü” yaptıkları gerekçesiyle tartıştı. Tartışmanın büyümesi üzerine polis memurları, 4 kişinin kimliklerini görmek istedi. Askerî kimliğini göstermediği iddia edilen Hakan Gül ve Serkan Gül, kendilerine mukavemette bulunduğu iddiasıyla polis memurları tarafından gözaltına alınmak istenince çıkan arbedenin ardından polis memurları, biber gazı sıkarak 4 kişiyi etkisiz hale getirdi.
- 24 Nisan 2008 - Denizli’de, birikmiş paralarını alamayan işçiler, belediye başkanı Nihat Zeybekci’nin makam odası önünde oturma eylemi yapmak istedi. Eyleme müdahale eden belediyenin güvenlik görevlileriyle işçiler arasında arbede de 1 işçi yaralandı. Emniyet güçlerinin müdahalesi sonucu ise 12 işçi gözaltına alındı.
- 25 Nisan 2008 - Geçici köy korucusu Ali Eliş ve akrabalarının Necmettin Akan adlı kişinin işyerine baskın düzenlemesi sonucu, Furkan Oran (6) adlı çocuk ölürken 7 kişi de yaralandı.
- 27 Nisan 2008 - Muğla’nın Marmaris İlçesi’nde Galatasaray ile Fenerbahçe futbol takımları arasında oynanan futbol maçı sonrasında Galatasaray’ın galibiyetini kutlayan İsmail Çınar adlı kişi, bir polis memuru tarafından darp edildi. İlçe kaymakamı polis memurunun kendisini müdafaa ettiğini belirterek, olayın netleşmesi için polis memurunun açığa alınarak polis memuru hakkında soruşturma başlatıldığını bildirdi.
- 30 Nisan 2008 - Kocaeli Üniversitesi'nde Gençlik Sendikası (Genç-Sen) üyesi 6 öğrenci “parasız eğitim” yazan afişler taşıdıkları gerekçesiyle polis ekipleri tarafından dövülerek gözaltına alındı.
- 30 Nisan 2008 - İstanbul’da 1 Mayıs İşçi Bayramı kutlaması öncesinde afiş asmak isteyen Sosyalist Parti Girişimi üyesi 4 kişi gözaltına alındı, karakolda dövüldü. Karakola giden avukatlar Taksim Polis Merkezi’nden dışarı atıldı.
- 01 Mayıs 2008 - Hükümetin ve İstanbul Valisi Muammer Güler’in İstanbul’da Taksim Meydanı’nda 1 Mayıs İşçi Bayramı kutlamasına izin vermeyeceklerini ve güvenlik güçlerinin şiddet kullanacağını bildirmelerinin ardından 1 Mayıs’ta İstanbul’da Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah yönetiminde güvenlik güçleri, 1 Mayıs’ı kutlamak isteyen işçilere, siyasal partilere, demokratik kitle örgütlerine, öğrenci gruplarına ve yoldan geçen, tanıdıklarıyla çay içen herkese karşı orantısız şiddet uyguladı. Cop ve biber gazının kullanımının sıradanlaştığının görüldüğü olaylarda güvenlik güçlerinin silah da kullandığı görüldü. Hastanelere dahi gaz bombası atıldı. Resmi olarak 530 gayrıresmi olarak 2800 kişi gözaltına alındı. Birçok kişi yaralandı. Milletvekilleri, gazeteciler tartaklanıp dövüldü. Parti binaları basıldı. Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Başkanı Süleyman Çelebi, yaşananların devlet terörü olduğunu ifade etti. Ankara’daki 1 Mayıs kutlaması ise geniş bir katılımla Sıhhiye Meydanı’nda yapıldı. Halkevleri ve ÖDP üyelerinin arama noktasında kendilerini aratmamak istemeleri üzerine güvenlik güçleri iler göstericiler arasında arbede çıktı. Güvenlik güçlerinin meydana gelen kısa süreli arbedede üzerine alandaki tüm kalabalığın üzerine biber gazı atması üzerine pek çok gösterici biber gazından etkilenerek meydanı terk etmek zorunda kaldı. Adana’da Uğur Mumcu Meydanı’nda düzenlenen 1 Mayıs kutlamaları sonrasında yürüyüş yapmak isteyen gruba polis ekiplerinin müdahale etmesi sonucu 16 kişi gözaltına alındı.
- 02 Mayıs 2008 - İstanbul’da 1 Mayıs’ta güvenlik güçlerinin aşırı ve orantısız güç kullanımı sonucu meydana gelen olaylara ilişkin İzmir’de Yamanlar Mahallesi’nde asılan duvar gazetelerini gerekçe gösteren polis ekipleri 2 Mayıs’ta 4 kişiyi biber gazıyla etkisiz hale getirerek gözaltına aldı.
- 03 Mayıs 2008 - Tedavi için sevk edildiği İstanbul Haydarpaşa Gülhane Askerî Hastanesi’nde doktor ve 3 hastane personeli tarafından C.Y. isimli askere işkence yapıldı.
- 04 Mayıs 2008 - İstanbul’un Şişli İlçesi’nin Nişantaşı Semti’nde oturan Deniz Dinçel (13) ve birlikte maç izlediği 5 arkadaşı, Galatasaray’ın Sivasspor’u yenmesini kutlamak için dışarı çıktıklarında polis ekibi otosundan inen bir polis memurunun kendilerine biber gazı sıktığını söyledi. Ailelerin şikâyeti üzerine olayla ilgili olarak soruşturma başlatıldı.
- 05 Mayıs 2008 - Şanlıurfa’da iş aramak için Karaköprü Beldesi’ne giden A.T. (26), bir çocuğun paniğe kapılıp kaçması üzerine, “cinsel taciz” iddiasıyla inşaat işçileri tarafından tartaklanıp, önce polis ekiplerine, ardından da Karaköprü Jandarma Karakolu’na teslim edildi. A.T., taciz olayının olmadığının anlaşılması üzerine serbest bırakıldı. Karakolda kendisine işkence yapıldığını belirten A.T., adliyeye gidip 1 astsubay ile 10 asker hakkında suç duyurusunda bulundu.
- 07 Mayıs 2008 - İstanbul’da Beyoğlu İstiklal Caddesi’nde takı satışı yapan Bayrak Tekeli adlı kişinin tezgahına Beyoğlu Belediyesi zabıta memurlarınca el konulmak istendi. B.Y.’nin zabıta memurlarına direnmesi üzerine, tartaklanarak yüzüne biber gazı sıkıldı.
- 07 Mayıs 2008 - İstanbul Atatürk Havalimanı’nda pasaport kontrolü sırasında bir polis memuru ile Zikrullah Günaydın adlı yolcu arasında polis memurunun Günaydın’a “pasaportunda yer alan yabancı ülkede oturumu olduğuna ilişkin yazının konsolosluk tarafından Türkçe yazılması gerektiği” yönündeki uyarısının ardından çıkan tartışmanın büyümesi sonucu çıkan arbedede Günaydın yaralandı.
- 09 Mayıs 2008 - İzmir’in Çiğli İlçesi’ne bağlı Güzeltepe Mahallesi’nde D.Ö. (17), V.Ö. (15) ve K.K. (15) adlı 3 çocuğun Güzeltepe Polis Karakolu’nda işkence gördü. Güzeltepe Polis Karakolu’nun önünde “polise küfrettikleri” gerekçesiyle gözaltına alınan D. Ö.’nün kulak zarı yediği dayak sonucu patladı.
- 10 Mayıs 2008 - Ankara Üniversitesi Cebeci Kampüsü’nde, özel güvenlik görevlileri Siyasal Bilgiler Fakültesi öğrencilerinden Eren Yolsal’a küfür etmelerinin ardından fizikî saldırıda bulundu. Yolsal, Adlî Tıp Kurumu’ndan darp raporu almasının ardından Cebeci Polis Karakolu’na ve fakülte dekanlığına şikâyette bulundu.
- 11 Mayıs 2008 - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Antalya gezisi sırasında, başbakanı eleştiren Ertuğrul Sağlam adlı kişi, başbakanlık korumalarınca zorla kaçırıldı ve dövüldükten sonra bırakıldı.
- 11 Mayıs 2008 – Mehmet Çavdaroğlu, araba park etme yüzünden tartıştığı kişileri şikâyet için gittiği Taksim Polis Merkezi’nde, kendisiyle ilgilenmeyen polis memurlarını cep telefonuna kaydetmek isteyince polis memurlarınca dövüldü. Darp izlerini raporla belgeleyen Çavdaroğlu, polis memurlarından şikâyetçi oldu.
- Halk Gerçeği Dergisine yönelik İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin verdiği yayın durdurma kararını protesto etmek isteyen dergi çalışanları Beşiktaş’ta bulunan İstanbul Adliyesi önünde polis ekiplerinin müdahalesine maruz kaldı. Gözaltına alınan 10 kişiye gözaltı aracı içinde sözlü ve fizikî saldırıda bulunuldu.
- 11 Mayıs 2008 - İstanbul’un Sarıyer İlçesi’nde bir lokantada çalışan Şükrü Dalkıran, 11 Mayıs’ta aynı işyerinde çalışan Şaban Macir’in oğlunun kaçırılıp tecavüz edilmesi olayına karıştığı iddiasıyla gözaltına alınarak Maslak Karakolu’na götürüldü. Dalkıran, karakolda konulduğu yerin soğuk ve karanlık olduğunu ve orada elleriyle ayaklarının kelepçelenip dövüldü.
- 11 Mayıs 2008 - Van’ın Gürpınar İlçesi’ne bağlı Çiçekli (Panê) Köyü’nde kardeşiyle beraber yürüyen Aziz Özer jandarma ekiplerinin “dur” ihtarına uymadığı gerekçesiyle öldürüldü.
- 15 Mayıs 2008 - İzmir’de Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde çalışan Doktor Deniz Yazıcı, 15 Mayıs’ta Bornova’da kimlik kontrolü sırasında polis memurları tarafından dövülerek gözaltına alındı. Uyuşturucu ve hırsızlık suçlarından arandığı iddia edilen Ahmet Yıldız’ı durduran polis ekibine Yıldız’ı tanıdığını ve evinin boyasını yaptığını söyleyen Yazıcı, kendisine kimliğini soran polis memurlarına hastane kimliğini gösterdi. Yazıcı’nın gösterdiği kimliğe inanmayan polis memurlarının Yıldız ile Yazıcı’yı döverek ekip aracına bindirdi ve boş bir arazide tekrar dövdü. Karakolda ise polis memurları Yazıcı ile Yıldız’ın üstlerini soyarak Yazıcı ile Yıldız’ı tekrar dövdü.
- 18 Mayıs 2008 - Aydın Askerlik Şubesi bahçesine girmek isteyen aklî dengesi bozuk M.A. (26) adlı kişi “dur” ihtarına uymayınca nöbetçi askerin açtığı ateş sonucu yaralandı.
- 18 Mayıs 2008 - İstanbul Bahçelievler’de “dur” ihtarına uymayarak kaçtığı iddia edilen otomobili durdurmak isteyen polis ekibinin açtığı ateş sonucu seken mermi, Kemal Hasoğlu Lisesi önünde bekleyen F.Ö. (18) adlı kişiyi yaraladı.
- 24 Mayıs 2008 - İstanbul’da arabadan inen bir polis memurunun dengesini kaybederek düştüğünü ifade eden Bayram Aydın, polis memurunun düşmesinden kendisini sorumlu tuttuğunu söyleyerek; kendisine bağıran polis memurunu sakinleştirmek isteğini fakat polis memurunun kendisine kafa ve yumruk attığını söyledi. Ardından gözaltına alınarak Pendik Çamçeşme Polis Karakolu’na götürüldüğünü söyleyen Aydın, dayağın karakolda da devam ettiğini söyledi.
- 25 Mayıs 2008 - Geçimini İstanbul Beyoğlu’nda midye satarak sağlayan transseksüel sanatçı Esmeray, 25 Mayıs’ta Tarlabaşı’ndaki evine giderken polis ekibi tarafından durduruldu, kimlik kontrolünün ardından çantasını aramak isteyen polis memurlarına izin vermeyince polis memurlarının kendisini dövdüklerini söyledi.
- Mayıs 2008 - Aydın’ın Ortaklar Beldesi’nde 10 günlük hapis cezası bulunduğu için evine baskın düzenlenen Ali Kaya (35)’ nın eşi, eşinin jandarma ekiplerinden kaçınca arkasından ateş edildiği ve yakalandıktan sonra kelepçelenerek dövüldüğü ardından ayaklarına ateş edildiğini söyledi.
- 25 Mayıs 2008 - Muğla’nın Marmaris İlçesi’nde bir anaokuluna polis ekiplerinin yaptığı baskında çalışma belgeleri olmadığı için gözaltına alınan Ann Ward (55) ve Lisa Shipward (29) adlı iki İngiliz öğretmen, karakolda kaldıkları üç gün boyunca aç ve susuz bırakıldıklarını, tuvalete bile erkek polislerle gittiklerini söyledi.
- 27 Mayıs 2008 - Kocaeli’nde çeşitli suçlardan arandığı iddia edilen Selçuk Yıldır’ın (28), gözaltına alınarak getirildiği Saraybahçe Polis Merkezi’nde intihar ettiği açıklandı.
- 03 Haziran 2008 - İstanbul’un Pendik İlçesi’nde, kavgaya karışan kardeşinin durumunu öğrenmek üzere Pendik Şehit Yüksel Taşpınar Polis Merkezi’ne giden Hilmi Gümüş (44) adlı kişi, polis merkezinde darp edildiğini söyledi.
- 07 Haziran 2008 - Van Kalesi yanında bulunan Atatürk Kültür Parkı’nda 7 Haziran günü gerçekleştirilen “Özgür ve Demokratik Bir Türkiye İçin Emekçiler Van’a Yürüyor” mitinginde seyyar olarak çay satan C. Işık (12), eşyalarının içinde bomba olduğu iddiasıyla polislerin kendisini alıkoyduğunu söyledi.
- 9 Haziran 2008 - Tutuklanarak İstanbul’da Hasdal Askeri Cezaevi’ne konulan vicdani retçi Mehmet Bal’ın gözaltına alındı, 8 Haziran gecesi, 2. Motorlu Askeri İnzibat Karakol Bölük Komutanlığı'nda işkence ve kötü muameleye maruz kaldı.
- 11 Haziran 2008 - 174 kişinin kaldığı Kırklareli Gaziosmanpaşa Mülteci kampında kalan bir grup mültecinin sınırdışı edilmesi kararının mülteciler tarafından protesto edilmesi üzerine polis ekipleri 11 Haziran’da kampa müdahale etti. Gaz bombaları ve silahların kullanıldığı müdahale sonucunda 1 mülteci ölürken 4 mülteci de yaralandı.
- 11 Haziran 2008 - Diyarbakır’ın Bağlar İlçesi’nde On Nisan Polis Karakolu’na bağlı polis ekibinin bir internet kafede kimlik kontrolü yaparak bir kişiyi tartaklayarak gözaltına almak istemesi üzerine araya giren M.Ş.D. (52), M.G. (19), Ö.Ö. (15) ve M.A. (15), olaya tanıklık yapmaları için karakola götürüldü. Sabaha kadar karakolda tutulan 4 kişiye işkence yapıldı.
- 13 Haziran 2008 - İstanbul’da Fatih Bedir adlı kişi, Gaziosmanpaşa Sultançiftliği Caddesi’nde bir gün önce tartıştığı V.E. adlı polis memuru tarafından trafikte durduruldu; sivil kıyafetli olduğu belirtilen polis memuru Bedir’e, “dünkü artist sen değil miydin?” diyerek kırmızı ışıkta geçtiği için aracı bağlatacağını söyledi. Bunun üzerine Bedir ile polis memuru arasında çıkan tartışma Bedir’in bir yakının da araya girmesiyle kavgaya dönüştü. Bedir ve yakınları coplarla dövüldü. Hastaneye kaldırılan Fatih ve Serkan Bedir daha sonra “polise mukavemet”ten tutuklandı.
- 15 Haziran 2008 - İstanbul’da Tuzla tersane işçilerinin 16 Haziran’da yapacağı greve destek vermek için 15 Haziran’da Bursa’da yapılan eyleme çevik kuvvet ekiplerinin müdahale etmesi sonucu 36 kişi gözaltına alındı. Müdahale sırasında cop ve biber gazı kullanan güvenlik güçleri göstericileri tartakladı.
- 16 Haziran 2008 - İstanbul'da Tuzla Tersanesi'nde yapılacak grevi duyurmak amacıyla 4 Haziran’da Tuzla’da bildiri dağıtan Kenan adlı bir kişi jandarma ekipleri tarafından gözaltına alındı. Gözaltına alınan işçinin jandarma erlerinin fizikî saldırısına maruz kaldı.
- 16 Haziran 2008 - Tunceli’nin Hozat İlçesi’nde 16 Haziran’da duvara yazı yazdıkları iddiasıyla gözaltına alınan 18 yaşından küçük 4 kişiye işkence yapıldı. Çocuklar, gözaltına alınırken darp edildi, karakolda da dövülerek zorla İstiklal Marşı söyletildi.
- 17 Haziran 2008 - İzmir’de metro istasyonunda hakkında arama kararı olduğu gerekçesiyle gözaltına alınan Nebi Demir, Bornova Polis Karakolu’nda polis memurlarından sigara istediği için 3 polis memuru tarafından darp edildi.
- 18 Haziran 2008 - İstanbul’un Kadıköy İlçesi’nde 18 Haziran gecesi Bakırköy Umut Çocukları Yurdu’nda kalan Y.K. (18), polis memuru B.O. tarafından silahla sırtından vurulması sonucu felç oldu.
- 21 Haziran 2008 - Van’ın Özalp İlçesi’nden Haydar Çakır adlı kişinin aracına güvenlik görevlileri tarafından ateş açılması sonucu Haydar Çakır ağır yaralandı.
- 23 Haziran 2008 - Hakkari-Yüksekova Karayolu Yeniköprü yakınlarında devriye görevi yapan jandarma ekipleri, N.A ve H.A. yönetimindeki kamyonlara, ilçenin Armatözü köyü çıkışında “dur” ihtarında bulundu. İhtara uymayan kamyonlara açılan ateşte, sürücüler N.A. ile H.A. yaralandı. Yaralılar Hakkâri Devlet Hastanesinde tedavi altına alındı.
- 26 Haziran 2008 - Turistik bir tesis yapımı için Sivas’ın Yıldızeli İlçesi’ne bağlı Bayat Köyü’nün arazisinden su alınması için başlatılan çalışmalara köylülerin tepki göstermesi üzerine jandarma müdahale etti. Jandarmanın köylüyü dağıtmak için kullandığı biber gazı köylülerden Ayşe, Ömer, Halil ve Zeliha Soyutek ile Fadime Şahin’i etkiledi. Hastanede tedavi altına alınan köylüler daha sonra taburcu edildi. Tedavisi yapıldıktan sonra köyüne gönderilen Ömer Soyutek (85) dün sabah evinde yaşamını yitirdi.
- 27 Haziran 2008 - Aydın’ın Didim İlçesi’nde Necmettin Elveren, Davut Elveren ve Ekrem Öztaş adlı 3 Kürt işçi, kimlikleri yanlarında olmadığı gerekçesiyle, sokak ortasında polis memurlarının fizikî saldırısına maruz kaldı. İşçilere götürüldükleri Altınkum Polis Karakolu’nda da dayak atıldı.
- 30 Haziran 2008 - Sivas’ta 2 Temmuz 1993’te Madımak Oteli’nde çıkarılan yangında yaşamını yitirenleri anmak için 30 Haziran akşamı İstanbul’da Beyoğlu Sineması önünde toplanan İstanbul Halkevleri üyelerine polis ekipleri müdahale etti. Müdahale sonrasında gözaltına alındıktan sonra Atlas Sineması’na sokulan İlknur Birol emniyet yetkilileriyle yapılan görüşmenin ardından serbest bırakıldı.
- 03 Temmuz 2008 - İzmir'in Konak İlçesi’nde bir işyerine girerek hırsızlık yapmaya çalıştıkları iddia edilen kişilerden Uğur Olukkaya (22), polis ekiplerinin “dur” ihtarına uymadığı gerekçesiyle vuruldu.
- 03 Temmuz 2008 - Hakkâri’nin Marinus (Kavaklı) ve Kutose Köyleri arasında koyunlarını otlatan Mehmet Öztünç (38) ve Tekin Ediş (35) adlı 2 kişi, güvenlik güçleri tarafından Hêzên Parastina Gel-Halk Savunma Güçleri’nin (HPG) militanı oldukları ve “dur” ihtarına uymadıkları gerekçesiyle öldürüldü.
- 04 Temmuz 2008 - Ağrı’nın Doğubayazıt İlçesi’nde koyunlarını otlattığı belirtilen İran uyruklu Mirsevdin Hacetmen adlı çoban, güvenlik güçleri tarafından öldürüldü. Olaydan sonra Hacetmen ailesi Cumhuriyet Savcılığı’na başvurdu ve savcılık talimatıyla Hacetmen’in öldürüldüğü olay yerine gidildiğinde Hacetmen’in sınır hattında gömüldüğü ortaya çıktı.
- 05 Temmuz 2008 - Van’da Sosyal Konutlarda polis ekiplerinin “dur” ihtarına uymayan çocukların üzerine ateş açması sonucu Alişan Kuşan (13) ağır yaralandı.
- 07 Temmuz 2008 - “Sayın Öcalan” kampanyası çerçevesinde İstanbul Sultanahmet Adliyesi’ndeki açıklamaya katılan Zülfiye Yılmaz (57), polis ekiplerinin fizikî saldırısına uğradığını söyleyerek İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi’ne başvurdu.
- 09 Temmuz 2008 - Hakkâri’nin Yüksekova İlçesi’nde 9 Temmuz’da “yasadışı örgüt üyesi olduğu” iddiasıyla korucular tarafından gözaltına alınan ve ismi öğrenilemeyen bir kişi, Yeniköprü Jandarma Karakolu’nda kalaslarla dövülerek öldürüldü.
- 09 Temmuz 2008 - Atılım Gazetesi dağıtımcısı Celal Mezarcı, 10 kişilik aşırı sağcı bir grubun fizikî saldırısına maruz kaldı. Saldırı nedeniyle vücudunda yaralar oluşan Mezarcı, saldıran gruptan 3 kişiyle beraber gözaltına alındıktan sonra aynı nezarethaneye konuldu. Aşırı sağcı gruptan gözaltına alınan 3 kişi serbest bırakılırken Mezarcı, polis memurları tarafından dövüldü.
- 14 Temmuz 2008 - Aksaray’da Azadiya Welat Gazetesi’ni dağıtırken 3 sivil polis memurunun fizikî saldırısına uğradığını belirten Sefa Görgün (18), polis memurlarının, çantasında bulduğu Apê Musa’nın Küçük Generalleri kitabını görmesi üzerine kendisine “bu kitabı niye okuyorsun?” sorusunu yönelttiklerini, kendisinin de “bu kitap beni anlatıyor” yanıtını vermesi üzerine, polis memurlarının kendisini dövdüğünü söyledi.
- 15 Temmuz 2008 - Ankara’da polis ekiplerinin “dur” ihtarına uymayarak otomobiliyle kaçtığı iddia edilen bir kişi, polis ekiplerinin açtığı ateş sonucu vurularak hayatını kaybetti.
- 10 – 17 Temmuz 2008 - Diyarbakır’ın Lice İlçesi’nde oturan ve çobanlık yapan Nedim Kırhan adlı kişi, 10 ve 17 Temmuz tarihlerinde hayvanlarını otlatmak için gittiği Panav Mezrası’ndan dönerken askerler tarafından durdurularak, işkenceye maruz kaldı.
- 25 Temmuz 2008 - Hakkâri’nin Yüksekova İlçesi’nde 25 Temmuz’da HPG’lilerin düzenlediği saldırının ardından başlatılan operasyon sırasında Yüksekova-Van karayolu Akalın Köyü mevkiinde bir ticari taksiye “dur” ihtarına uymadığı için güvenlik güçleri tarafından ateş açılması sonucu taksi sürücüsü İ.D. yaralandı.
- 26 Temmuz 2008 - Mersin'in yaşayan A.Ş. (13), 26 Temmuz akşamı İl Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı sivil polis ekiplerince kaçırılarak darp edildiğini söyleyerek polis memurları hakkında suş duyurusunda bulundu.
- 27 Temmuz 2008 - Hakkâri Yüksekova İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne düzenlenen saldırıdan sonra ilçe çıkışında “Dur” ihtarına uymadığı gerekçesiyle aracı taranan ve ağır yaralanan İkram Durna'nın kardeşi Hikmet Durna, polis memurları tarafından Yüksekova Devlet Hastanesi önünde darp edildi.
- 03 Ağustos 2008 - Uşak’ın Sivaslı İlçesi’nde “içki içip eğlenirken, gürültü yaptıkları” iddiasıyla evlerine gelerek kendilerine uyaran polis memurlarından şikâyetçi olmak için gittikleri Sivaslı İlçe Emniyet Müdürlüğü’nde dövüldüklerini söyleyen Nurten Peker (32), kardeşi Ayten Peker (19), arkadaşları S.D. (16) ve A.K.’nin (15) savcılığa suç duyurusunda bulunması üzerine polis memurları da kendilerine hakâret edildiği iddiasıyla 4 kişiden şikâyetçi oldu.
- 06 Ağustos 2008 - İstanbul’un Bahçelievler İlçesi’nde M.T. ya da M.A. (26) adlı polis memuru, sokakta tekmelediği kutudan üzerine meyve suyu sıçrayınca kendi kendine söylenen Cem İnci’nin (23) kendisine küfür ettiğini sanarak İnci’yi kurşunladı. C.İ. öldü.
- 06 Ağustos 2008 - Tunceli’nin Malazgirt İlçesi’nde Emniyet Müdürlüğü’ne 6 Ağustos’ta düzenlenen roketatarlı saldırı sonrası güvenlik güçlerinin düzenlediği ev baskınlarında gözaltına alınan 12 kişiye işkence yapıldı. Uğradığı fizikî saldırılar sonucu fenalaşan Demokratik Toplum Partisi (DTP) İlçe Başkanı Nedim Alkan hastaneye kaldırıldı.
- 21 Ağustos 2008 - İzmir'de 1 kişinin ölümü ve 15 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan patlamayla ilgili oldukları gerekçesiyle tutuklanan 8 kişi, 27 Ağustos’ta İzmir 8. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından tutuklanarak Kırıklar 2 Nolu F Tipi Cezaevi’ne götürülmek için bindikleri ring aracında askerler tarafından darp edildi.
- 22 Ağustos 2008 - Tekstil işçisi Adem Deniz, İstanbul’da 22 Ağustos’ta işten çıkıp eve giderken kontrol yapan polis ekipleri tarafından kimliği soruldu. Polis memurlarına yeşil kart başvurusu için kimliğini ailesine bıraktığını söylemesiyle başlayan tartışma sonucu 3 arkadaşıyla birlikte Kuştepe Polis Karakolu’na götürülen A.D. ters kelepçeli şekilde karakolda dövüldü.
- 25 Ağustos 2008 - Sivas’ta, kontrol noktasında “dur” ihtarına uymayarak kaçmaya çalışan otomobile, otomobilde bomba olabileceği şüphesiyle polis ekipleri ateş açtı. Olayda otomobil sürücüsü Turan Özdemir hayatını kaybetti.
- 25 Ağustos 2008 - Elinin kesilmesi nedeniyle Trabzon Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne giden Ali Keleş adlı kişi, hastanenin acil servisinin tadilatta olduğu belirtilerek başka bir hastaneye yönlendirilmek istendi. Bunun üzerine sinirlenen ve hastanenin camını kıran Ali Keleş, polis ekiplerince gözaltına alındı. Keleş gözaltına alınarak götürüldüğü karakolun önünde çok sayıda polis memuru tarafından darp edildiğini, darp nedeniyle beş gün iş göremez raporu aldığını ve Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı’na polisler hakkında şikâyette bulunduğunu söyledi.
- 25 Ağustos 2008 - Sıraç Erbek adlı görme engelli kişi, 25 Ağustos’ta İstanbul’un Kadıköy İlçesi’nde yürürken 3 polis memuru tarafından yolu kesildi. Kimliği istenen Erbek, “ben görme engelliyim. Sizin polis olduğunuzu nereden bileyim?” dedi. Polis memurlarının ise “gerizekâlı, yalan mı söylüyoruz, telsiz sesini duymuyor musun?” diye bağırması üzerine Erbek, telefonların telsiz sesi çıkardığını belirterek kimliğini verdi. 2 polis memurunun koluna girerek yürüttüğü Erbek’e polis memurları hangi siyasî partiden olduğunu ve “solcu” olup olmadığı soruldu. Polis memurlarının, “Emek Partisi’nin binasına çok giriyorsun. Allahsız komünist” diyerek küfür ettikleri Erbek, kimliğini geri isteyince “hakkında gereken işlemi yapmakla” tehdit edildi. Erbek, kendisine “seni bir daha buralarda görmeyelim, defol!” diyen polis ekibinin koluna girdikleri sırada bileklerini çok sıktığını bu nedenle o günden beri gitar çalamadığını dile getirdi.
- Ağustos 2008 - İstanbul’da Haziran ayında Tolga Öztürk (25) Hasan Yalın (25) adlı iki kişi, Taksim İmam Adnan Sokak’ta bir bardan müşterileri rahatsız ettikleri gerekçesiyle dışarı çıkarıldı. Öztürk ve Yalın olayı barın yakınında bekleyen polis ekibine anlattı. Polis memurlarından Z.B., “bana barda onları gösterin ama olaya müdahale etmeyin. Onları alacağım” dediğini, kendilerini tartaklayanları polis ekibine gösteren Öztürk ve Yalın’ın burada tekrar bar görevlileriyle tartışmaya girmesi üzerine polis memuru Z.B., “ben size konuşmayın demedim mi lan?” diyerek Yalın ve Öztürk’e vurdu.
- 26 Ağustos 2008 - Polis ekipleri 26 Ağustos’ta Bursa’nın Nilüfer İlçesi’nde, hırsızlık ihbarı üzerine bir apartmana baskın düzenledi. Apartmanda polis memuru R.K. tarafından, “dur” ihtarına uymadığı gerekçesiyle vurulan Cengiz Koç (24) yaralı olarak kaldırıldığı hastanede yaşamını kaybetti.
- 26 Ağustos 2008 - Van’da devriye görevi yapan polis ekipleri Nizamettin Özcan adlı kişinin kullandığı otomobile “dur” ihtarına uymadığı gerekçesiyle ateş açılması sonucu, Özcan sırtından vurularak yaralandı.
- Ağustos 2008 - Diyarbakır’da Suat Yalçın adlı kişi, işyerine şifreli bir kanalın şifresinin olup olmadığını kontrol etmek için gelen polis memurlarına arama emrini sorduğu için polis memurları tarafından darp edilerek gözaltına alındı ve götürüldüğü karakolda işkence gördü.
- 27 Ağustos 2008 - İstanbul’un Bakırköy İlçesi sahilindeki balıkçı barınağının bulunduğu yerde meydana gelen olayda İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı olan zabıta ekibi kaldırımda satış yapan bir işportacıyı herhangi bir uyarı yapmadan dövdü.
- 29 Ağustos 2008 - İzmir’in Narlıdere İlçesi’ndeki evinden sigara almak için çıkan ve parkta tanık olduğu kavgayı ayırmaya çalışan Saygı Sönmez (27), olay yerine gelen polis ekipleri tarafından karakola götürülerek dövüldü.
- 30 Ağustos 2008 - Van'da 30 Ağustos kutlamalarının yapıldığı caddede karşıdan karşıya geçmek isteyen Hikmet Tam adlı bir kişi, polis memurları tarafından dövülerek tehdit ve hakaretlere maruz kaldı.
- 31 Ağustos 2008 - Ağrı'nın Doğubeyazıt İlçesi'ne bağlı Dağdelen (Qanuk) Köyü'nde, hayvanlarını otlatan 3 çobana güvenlik güçleri tarafından ateş edildi.
- 01 Eylül 2008 - Kocaeli’nde Körfez Belediyespor ile Gebzespor maçında iki takımın atkısıyla taraftarları selamlamak isteyen Körfez Belediyespor amigosu “Toto” lakaplı İsmail Turguttaş sahaya girdi. Sahaya giren amigonun önünü keserek Turguttaş’ı yakalayan polis memurları, yere yatırdıkları Turguttaş'ı tekmeleyerek darp etti.
- 05 Eylül 2008 - Tutku Türkol, 5 Eylül’de İstanbul Kadıköy Rıhtım’da elinde Birgün Gazetesi’yle evine doğru yürürken gözaltına alındı ve karakolda hem hakarete hem de tacize uğradı.
- 05 Eylül 2008 - İstanbul’un Kadıköy İlçesi Moda Semti İskelesi’nde “içki yasağı”na karşı sürdürülen cuma eylemlerine 5 Eylül’de polis ekipleri müdahale etti. Müdahalede gözaltına alınan Tonguç Koç savcıya ifade verdikten sonra serbest bırakıldı. Bir gece gözaltında kalan Koç, polis aracında bir polis memuru tarafından tokatlandı.
- 07 Eylül 2008 - Van’da 7 Eylül’de gözaltına alınan Zeki Şimşek (36) ve Ömer Aşan (16), Emniyet Müdürlüğü’nde gözaltında kaldıkları 3 gün boyunca işkenceye maruz kaldı. Çiviyle vücutlarına derin çizikler atılan Şimşek ve Aşan, polis memurları hakkında doktorun savcılığa verdiği gizli rapor sayesinde suç duyurusunda bulundu.
- 10 Eylül 2008 - İstanbul’un Avcılar İlçesi’nde Ülkemizde Gençlik Gelecektir Dergisi’nin satışını yapan Gençlik Federasyonu üyesi Hakan Karabey ve Sevinç Bozdağ adlı 2 kişi polis ekipleri tarafından darp edilerek gözaltına alındı. Öğrencilerin gözaltına alınmasını engellemeye çalışan 2 kişi de polis ekipleri tarafından dövüldü. Avcılar Merkez Karakolu’na götürülen Gençlik Federasyon üyesi öğrenciler burada da polis memurlarının tehdit ve fizikî şiddetine maruz kaldı.
- 11 Eylül 2008 - Van'ın Başkale İlçesi’nde mazot kaçakçılığı yaptıkları iddia edilen 2 kişiye güvenlik güçleri tarafından ateş açılması sonucu 2 kişi ağır yaralandı.
- 13 Eylül 2008 - Darbe Karşıtı Platform’un, 12 Eylül Darbesi’nin yıldönümünde Ankara’da gerçekleştirdiği eyleme sivil polis memurları tarafından ateş açıldı. Darbe Karşıtı Platform’da yer alanların söz konusu 3 kişiye müdahale etmesi üzerine çıkan arbede de Zafer Algül adlı kişi polis ekipleri darp edilerek gözaltına alındı. Aldığı darbelerden dolayı yaralanan Algül, Hacettepe Üniversitesi Hastanesi Acil Servisi’nde tedavi altında alındı.
- 15 Eylül 2008 - 15 Eylül akşamı İstanbul’da İngiliz Konsolosluğu civarında 2 sivil polis memuru tarafından durdurulup kimliği sorulan işçi Halit Çelebi, sivil giyimli oldukları için önce polis memurlarının kimlik göstermelerini talep ettiği için darp edildi. Daha sonra olay yerine gelen bir ekip otosuyla Kasımpaşa Karakolu’na götürülerek orada da dövüldü.
- 16 Eylül 2008 - İstanbul’un Maltepe İlçesi'nde bulunan Ertuğrulgazi Lisesi'nde yaşanan olayları protesto eden Liseli Öğrenci Birliği'nin (LÖB) eylemini haber yapmak amacıyla izleyen Atılım Gazetesi muhabiri Şenol Sağaltıcı polis ekipleri tarafından darp edilerek gözaltına alındı. Fotoğraf makinesi kırılan Sağaltıcı’nın Esenkent Polis Karakolu'nda götürüldüğü belirtildi
- 17 Eylül 2008 - Diyarbakır'da halk pazarında sebze-meyve satan Fırat Çağlar adlı kişi, sivil polis memuru olduğu belirtilen bir kişi tarafından, Çağlar’ın polis memurunun meyveleri seçerek almasına izin vermemesi üzerine dövüldüğü savundu
- 19 Eylül 2008 - Muğla’nın Marmaris İlçesi’nde Levent Özsoy (26) adlı kişi, eski kız arkadaşının şikayeti doğrultusunda ifadesinin alınması için götürüldüğü karakolda dayak yediğini iddia etti. Polis memurlarının belinde cop kırdığını ileri süren Özsoy, suç duyurusunda bulundu.
- 21 Eylül 2008 - Gaziantep’te, trafikte yol vermeme yüzünden çıkan tartışmada silahını çeken polis memuru Z.A., Mehmet Hayri Filik (58) ile oğlu Halil İbrahim Filik’i (23), ayaklarından yaraladı. Yaralanan baba-oğul 25 Aralık Devlet Hastanesi’ne götürülerek tedavi edilirken, polis memuru Z.A. ise gözaltına alındı
- 21 Eylül 2008 - Antalya’da kas hastası yürüme engelli kızı Armağan Dindar’ı (13) bisiklete bindirerek Karaalioğlu Parkı’ndaki Ramazan Şenlikleri’ne götüren Ahu Dindar ve Murat Dindar, bisikletle şenlik alanına giremeyeceklerini söyleyen özel güvenlik görevlilerine Ahu Dindar’ın, “kızımızın özel durumu var. Bu nedenle, bisikletle geldik” dediği ancak ailenin geçişlerine izin verilmediği ve Dindar çiftinin özel güvenlik görevlileri tarafından tartaklandığı ileri sürüldü.
- 22 Eylül 2008 - Hacettepe Üniversitesi’nin İngilizce hazırlık sınıfı binasında Türkiye Komünist Partisi (TKP) üyesi öğrencilerin açtığı standa üniversitenin özel güvenlik birimi müdahale etti. Özel güvenlik görevlilerinin öğrencileri tartakladığı, stantta bulunan dergi, bildiri ve yayınlara da el koyduğu öğrenildi
- 22 Eylül 2008 - Erzurum Emniyet Müdürlüğü’nün Aras Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi’ne (Aras EDAŞ) olan 48 bin YTL’lik elektrik borcu yüzünden, trafik ekiplerinin Aras EDAŞ görevlilerini dövdüğü ileri sürüldü.
- 23 Eylül 2008 - Taraf Gazetesi Muhabiri Turan Aktaş, 23 Eylül’de İstanbul’da haber yapmaya gittiği Kadıköy'deki Söğütlüçeşme Tren İstasyonu'nda resmî giyimli polis memurlarına neden kimlik kontrolü yaptıklarını sorduktan sonra tartışma yaşadıklarını, sonra da fotoğraf çektiği için darp edildiğini savundu.
- 24 Eylül 2008 - Mardin’in Kızıltepe İlçesi’nde İpek Yolu İlköğretim Okulu’nda öğretmen olan Siraç Deniz, İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı Terörle Mücadele Şubesi’nde görevli Y.A. adlı polis memuru tarafından 24 Eylül’de darp edildi. 2 gün iş göremez raporu alan Deniz, polis hakkında suç duyurusunda bulundu
- 26 Eylül 2008 - Mersin'de M.K. (12) adlı çocuk, 26 Eylül’de düzenlenen bir yürüyüşe katıldıktan sonra polis memurları tarafından dövüldüğünü ve yediği dayaktan dolayı bayıldığını ileri sürdü.
- 28 Eylül 2008 - İstanbul’un Sarıyer İlçesi’nde Haklar Derneği Girişimi tarafından düzenlenen basın açıklamasından sonra yapılan Yürüyüş Dergisi dağıtımına polis ekipleri müdahale ederek Aysu Baykal, Engin Ceber, Özgür Karakaya, Cihan Gün ve Gözde Buldu adlı 5 kişiyi gözaltına aldı. 5 kişinin gözaltına alınırken ve gözaltına alındıktan sonra kaba dayağa maruz kaldıkları bildirildi
- 29 Eylül 2008 - Gaziantep Avukat Cengiz Gökçek Devlet Hastanesi önünde, sevk edilen Dursun Levent (65) adlı kadın hasta için beklenen ambulansın gelmemesine sinirlenen yakınları, tartıştıkları 4 özel güvenlik görevlisinin coplu saldırısına uğradı.
- 5 Ekim 2008 - Zonguldak'ta, bir internet kafede çıkan kavgaya müdahale eden polis memurlarının, gözaltına alınan kişilerden S.E.’nin karakola gitmemek için direnmesi üzerine S.E.’yi darp ettikleri bildirildi


*9 Ekim 2008 tarihli ve İHD, ÇHD ve TİHV imzalı ortak basın açıklamasından alınmıştır.