Friday, May 15, 2009

Basın Açıklaması : ODTÜ'de Keyfi şiddet

Basının ve kamuoyunun dikkatine,

14.05.2009 Perşembe günü, 4. Uluslararası Homofobi Karşıtı Buluşma bünyesinde, ODTÜ Kampüsü Fizik Bölü P2 amfisinde gerçekleştirilen Eleştirel Psikoloji Atölyesi öncesinde, ODTÜ Kampüsü Eskişehir Yolu girişi olarak da bilinen A1 numaralı girişinde, atölye yürütücüsü arkadaşımız Psikolog Yasemin Mert’e, ODTÜ Güvenlik Birliği tarafından zorluk çıkarılmış, arkadaşımızın adı listede olmasına rağmen içeriye alınmamış ve arkadaşımızın haklı içeri girme talepleri karşısında OGB’nin sert tavrı artmış ve çıkan arbedede arkadaşımız yaralanmıştır.

Saat 13.00 civarında, atölye hazırlık çalışmalarını yapmak icin kampüse gelen arkadaşımızdan, kampüse girebilmesi için güvenlik tarafından akademik yazı getirmesi gerektiği belirtilmiş, arkadaşımızın etkinliğin akademik bir kuruma bağlı olmadığını ve isminin kendilerine verilmiş olması gerektiğini belirtmesine rağmen, görevli güvenlik görevlileri isim listesini kontrol etmeden keyfi olarak girişine izin vermemişlerdir. Bunun üzerine, güvenlik görevlisi kampüse girmek üzere olan bir arabaya binmek isteyen arkadaşımızın elinin üzerine hızlıca kapıyı çarpmış ve bu esnada arkadaşımızın parmağı kırılmış ve yarılmıştır. Bunun üzerine şikayette bulunacağını belirten arkadaşımızın talebine rağmen jandarma bölgeye çağırılmamış ve suç duyurusunda bulunmak üzere arkadaşımız bizzat ODTÜ Jandarma Karakoluna gitmiş ve görevliler hakkında suç duyurusunda bulunmuştur. Daha sonra Adli Tıp’tan rapor alan arkadaşımız, savcılığa suç duyurusunda bulunma işlemlerini başlatmıştır.

Günler öncesinde her türlü yasal izni alınan bir atölye çalışmanın yürütücüsü olarak, kampüs girişinde sorun yaşanmaması için arkadaşımızın adı bir liste halinde A1 kapı girişine verilmiş olmasına rağmen, kapıdaki OGB görevlileri keyfi olarak arkadaşımızı içeriye almamıştır. Üniversite öğrencileri arasındaki iletişimi kırmaya ve her kampüsü birbirinden bağımsız uydu birimler haline getirmeye çalışan zihniyetin bir yansıması olan özel güvenlik birimlerinin, üniversite kampüslerinde gösterdikleri son zamanlarda giderek artan pervasızca tavırlarına ve özel ‘güvenlik’ adı altında estirilen teröre dün arkadaşımız da maruz kalmıştır. Özel güvenlik birimlerinin çalışmalarını düzenleyen 5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun’un özel güvenliğin yetkilerini belirten 7. maddesi çerçevesinde, birimlerin kişileri mekanlara almaması için ciddi suç unsuru taşıyan bir durum olması gerekliliği söz konusuyken, buna uyulmadan keyfi davranılması açık bir suçtur. Olay anında görevli olan güvenlik görevlileri yetkilerini aşan bir müdahale ile arkadaşımızı kampüse almamış ve daha da ötesi kasıtlı olarak sert davranmış ve bu kasıtlı müdahale sonucunda arkadaşımız yaralanmıştır.

Toplum için bilgi ve eylem üretme merkezleri olan üniversitelerde, izni alınmış bir çalışma öncesinde, arkadaşımıza yapılan bu muamele ile ilgili sorumluluğu olduğunu düşündüğümüz; ODTÜ Rektörlüğü ve ODTÜ Güvenlik Birimi görevlileri olmak üzere sorumlular hakkında hukuki sürecin başlatıldığını duyuruyor, yıllardır Homofobi karşıtı öğrenci topluluğunun kurulmasına karşı çıkan ODTÜ Rektörlüğü’nü ve öğrenciler üzerinde her fırsatta baskı ve şiddet kuran ODTÜ Güvenlik Birimini kınadığımızı ilan ediyoruz.

Eleştirel Psikologlar ve Psikoloji Öğrencileri
ODTÜ Psikoloji Topluluğu
ODTÜ Sosyoloji Topluluğu
ODTU Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Topluluğu
KAOS GL

No comments: